Tarla satışları son yıllarda ciddi artış gösteriyor 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yetkililerine göre sadece Aralık 2022'de 436 bin 721 gayrimenkul satış işlemi yapıldı.

Bu işlemlerin 193 bin 402'sini konut, 116 bin 687'sini tarla, 71 bin 19'unu arsa, 24 bin 879'unu iş yeri ve geri kalanını ise diğer taşınmazlar oluşturdu.

Aralık ayında en dikkat çeken nokta ise tarla satışlarının ev satışlarının ardından ikinci sıraya oturmuş olması.

2022 yılı içerisinde yapılan toplam gayrimenkul satışlarının sayısı 3 milyon 434 bin 389 olarak açıklansa da bunların kaçının ev, tarla, arsa olduğuna dair detaya yer verilmedi.

Bunların da önümüzdeki günlerde açıklanacağı tahmin ediliyor. Buna karşın 2021 yılı verileri, bu konuda fikir vermek için yeterli.

 2021'de 722 bin tarla ile 480 bin adet arsanın satıldığını söylemek bile son yıllarda bu iki yatırıma gösterilen ilginin önemli bir kanıt. 

Büyükşehirlere yakın illerdeki tarlalar tercih ediliyor

Büyükşehirlerin kırsal alanları veya bu kentlere yakın tarla satışları yoğunlaşıyor.

Tarla satışlarının en yoğun olduğu yerlerin başında İstanbul'a olan yakınlığından dolayı Trakya geliyor.

Trakya genelinde çalışmalar yürüten Silivri Emlak Müşavirleri Derneği (SEMDER) Başkanı Mustafa Altınkök ile tarla satışlarındaki artışın nedenlerine dair konuştuk.

Altınkök, tarla satışlarının özellikle İstanbul'un Silivri, Çatalca gibi ilçelerle Tekirdağ ve Çanakkale gibi illerde adeta rekor kırdığını söyledi. 

Silivri'deki gayrimenkul satışların yüzde 50'sini tarlaların oluşturduğunu ifade eden Altınkök, "Trakya'da Şarköy-Malkara ve Uzunköprü'deki gayrimenkul satışları içinde konut satışları yüzde 10-15'i geçmez. Geri kalan hep tarla, arsa satışı" diyerek sahadaki durumu anlattı. 

"Pandemide şehirden uzaklaşmak isteyenler, şimdi ise eve parası yetmeyenler tarlaya yöneldi"

Altınkök'e göre pandemi döneminde parası olanlar şehir hayatından uzaklaşmak için tarla alımına yöneldi. Ancak son iki yıldaki alımların gerekçesi değişti. 

"Ev fiyatlarındaki artış tarla alımını tetikledi" diyen Altınkök, bunun nedenini şöyle açıkladı:

"Elindeki parayla gücü bir ev, imarlı bir arsa ya da işyeri almaya yetmeyecek çok insan var. Diyelim ki kişinin elinde 200-300 bin lirası var. Bankada dursa enflasyon karşısında eriyip gidecek.

Site Aidatlarında Genel Kurul Dönemi: Vatandaşlar Nelere Dikkat Etmeli? Site Aidatlarında Genel Kurul Dönemi: Vatandaşlar Nelere Dikkat Etmeli?

Bu nedenle insanlar bir yatırıma yöneltmek istiyor. Bu anlayıştan dolayı birçok küçük yatırımcı tarlaya yöneldi. Zamanla değeri artar, hele bir de imara açılırsa daha çok kazandırır diye düşünüyor."

 "Tarlaya ilgi fiyatları artırınca bu sefer tarım yapmak zorlaşıyor"

Bu yönelimin tarla fiyatlarını artırdığı gibi tarım amaçlı kiraları çok yükselttiğini kaydeden Altınkök, "Millet tarlayı çiftçilik ya da üretim için almıyor.

Adamın tek bir amacı elindeki parayı değerlendirmek. Halen çiftçilik yapıp tarlalarını satanlar da kendini baltalıyor aslında. Her sene tarla kiraları daha fazla artıyor bu sefer. Tarla satışları artıyor ama tarımsal üretim yapılan alan azalıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Editör: Emlak Zirvesi