Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, konutlarda 1 Temmuz 2023 itibariyle sona erecek olan yüzde 25 zam sınırının devam etmesi gerektiğini söyleyerek yetkililere çağrıda bulundu.

Zam sınırının uzatılmasıyla ilgili bakanlıktan henüz resmi bir açıklama gelmediğini ifade eden Hacıoğlu, zam oranlarının ilçe ilçe ve dairelerin konforuna göre belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti. 

‘VATANDAŞ ZOR DURUMDA KALABİLİR’

Zam sınırının uzatılmasıyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadığını söyleyen Hacıoğlu, “1Temmuz ayı itibariyle yeni kira sözleşmeleri yüzde 25’e kadardı. Eğer yüzde 25 sınırı uzatılmazsa kira oranları önümüzdeki aylardan itibaren yeni TÜFE’ye göre yeniden değerlenecek.

Bu oran da konutlar için de işyerleri için de yüksek çıkıyor. Bu durum geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşı zor durumda bırakabilir. Bu yüzden sürenin taraflar acisindan uzatılması gerekiyor ” diye konuştu.

'UZATILMASI GEREKİYOR'

Fahiş kira nedeniyle başlayan ev sahibi ve kiracı kavgalarının devam edebileceğini hatırlatan Hacıoğlu, “Eğer kiralarda bu sınır uzatılmazsa işyerleri, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki vukuatlar devam edebilir. Sözleşme bitmek üzere yüzde 25 sınırı devam etmezse sözleşme yenileyecek olan kiracılar sözleşmelerini yenileyemezlerse ev sahipleri arasında sorunlar yaşanabilir.

Aldığımız duyumlara göre yüzde 25 sınırını devam ettirmek istemeyen ev sahipleri evin bakımını gerekçe göstererek ya da evi satmak istediğini gerekçe göstererek sözleşme yenileyemeyeceklerini söylüyor" dedi.

'GEREKLİ ÇAĞRILARI YAPTIK'

Hacıoğlu,  açıklamalarını sürdürerek "Aynı semtte bulunan eski yapıların kira oranı yeni ve konforlu yapılarla aynı olmamalı. İzmit Yahyakaptan Mahallesi’nde 25 yıllık eski yapılarda fahiş kira oranı Biz her zaman gerekli çağrılarda bulunduk ama bakanlık bir karar alır ve bize iletir.

Biz yüzde 25’in uzatılmasından yanayız Yahyakaptan bölgesinde 25 senelik evlerde kiralar 8 bin ila 12 bin arası değişiyor. Ortalama 10 bin lira desek, yüzde 25 sınırı uzatılmazsa bu tutar 17 bin liraya çekilecek.

Villa değil yüzme havuzlu site de değil, gerçekten çok para. Asgari ücret 8 bin 500 lira, en düşük kiralar 5 lira. Yahyakaptan da evlerin kirası 8 bin, 8 bin 500 lira. Yeni sözleşmede bu tutar 12 binden fazla olacak” diye konuştu.

'DEPREMİN ETKİSİYLE FİYATLAR ARTTI'

Deprem illerinden ilimize başlayan göçlerin de mevcut kira oranlarını artırdığını ifade eden Başkan Alpay Hacıoğlu, “6 Şubat depremlerinin ardından İzmit’e ve başka illere bir göç başladı, bir de biliyorsunuz yabancı uyruklular da geldi.

2024'te 3 Milyon Gayrimenkul El Değiştirdi 2024'te 3 Milyon Gayrimenkul El Değiştirdi

Bu durumlarda da piyasada 2,5 milyon olan evin bedeli 3,5 milyona yükseldi. 5 bin olan kira 10 bine yaklaştı. Yahyakaptan’a kira 5 olacaksa Tavşantepe’de bu tutarın 2 bin lira olarak belirlenmesi gerekir” ifadelerinikullandı.

'‘ESKİ YENİ YAPI FARKI OLMALI'

Aynı semtte bulunan eski ve yeni binaların aynı oranda kiraya verilmesinin yanlış olduğuna dikkat çeken Başkan Hacıoğlu, “Konutun konforu da önemli. Aynı semtte TOKİ’nin yaptığı 25 yıllık binalar var, bir de müteahitin yaptığı binalar var. Aynı semtte bulunan konutlar için bu kriterlerin göz önünde bulundurulması gerek.

Evin gerçek değeri üzerinden kira oranı belirlenmeli. Kiraların ilçe ilçe belirlenmesi gerek. İzmit’te merkezde oturmak daha avantajlıyken Gündoğdu ya da Tavşantepe ilçelerinde ikamet eden bir kiracının vereceği ücret gidiş gelişi de göz önünde bulundurulmalı" şeklinde konuştu.

‘EXSPERTİZ UYGULAMASI OLMALI'

Hacıoğlu, " Araç muayenesi gibi yapı kontrolünün de yapılması gerekiyor. Oranlar belirlenirken yıpranma paylarının da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Kiralamalarda sözleşmeler e-Devlet üzerinden yapılırsa vergi kaçağı da olmaz. Evi 10 bin liraya tutuyor 8 bin lira ödüyor.

Ekspertiz olması gerek, Yapıların yıllar geçse de kontrolü yapılmıyor. Araç aldığımız zaman da kullandığımız aracı belirli sürelerde muayeneye götürüyoruz ama bunun dairelerde de yapılması gerek. Yapıların sağlamlığı ve yıpranma durumları da belirlenmeli" dedi.

‘İŞYERLERİNE DE UYGULANMALI'

İlimizde kentsel dönüşüme girecek alanlara Büyükşehir Belediyesi tarafından ağırlık verilmesi gerektiğini ifade eden Hacıoğlu, “Kentsel dönüşüm Kocaeli’de zaten yapılmalı ama müteahhitler ve konut sahipleri yapıyor ama 1999 depreminden kalan ağır hasarlı binaların yıkımının hala bitirilemediğini görüyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin buna ağırlık vermesi gerek.

Konutlara uygulanan zam sınırı işyerlerine uygulanmadı. Uygulanmadığı için de çalışan kiracılar fahiş kiralarla karşı karşıya kaldı. Konutlara uygulanan yüzde 25 zam sınırının devam etmesi gerektiği gibi işyerleri için de mağduriyetin giderilmesi için zam sınırının uygulanması gerek diye düşünüyorum" dedi.

Editör: Emlak Zirvesi