Deprem bölgesi olan, bugüne kadar çok sayıda deprem yaşanan Erzincan’da bir panel…

Konut Kredisi Kampanyasıyla İlgili Detaylar Belli Oldu Konut Kredisi Kampanyasıyla İlgili Detaylar Belli Oldu

Panelin konusu, “Deprem ile Yaşamak”. Konuşmacılar panelde şunlar dile getirdi;

“Kuzey Anadolu fay hattı, Doğu Anadolu fay hattı, Güney Doğu Anadolu fay hattı… Yerin altını ıslah ve terbiye ile mükellefmişiz gibi bir psikoloji içerisine girdik ve fay hatlarını terbiye etmeye kalktık. Fakat bunun olmadığını yaşayarak öğrendik.”

“Dikkatimizi bu kez doğru yere, yerin üstüne vermeye başladık. Akıllı adam, olacağı görüp tedbir alır. Bu anlamda iki şeyi yapmak lazım; bir, fay hatlarını kovalayamıyoruz, kaçmıyorlar o zaman biz onlardan uzak duracağız. Ne olacak, dağlara yani kırsala doğru gideceğiz. Munzur’a doğru gideceğiz, yerleşim yerlerini oralara götüreceğiz. Çünkü dağlar dünyanın çivisidir.”

“Ovadaki 7,7 büyüklüğündeki deprem Munzur’un eteklerinde 4,7’ye düşer, 3,7’ye düşer. Hasar ve ölüm olmaz. Birincisi bu ama ikinci bir problem var. Mevcut yerleşim yerlerini ne yapacağız? Onlara da kafa kâğıtları çıkaracağız. Aynı araçlardaki muayene kâğıdı gibi kiraladığınız evin konut muayene kâğıdını isteyeceksiniz. Satarken de onu ibraz etmek zorunda olacaksınız.”

“Bina güvenliği açısından binanın zemin katının diğer katlardan daha yüksek olması gerekir. Bu süreçten sonra bina planlaması yaparken bunlara dikkat edilmesi gerekir. Binalardaki ‘çıkma’lara mümkün oldukça izin verilmemesi gerekir.”

“Depreme ilk müdahale edecek kişinin oranın insanı olması gerekir. Mahalle temsilcilerinin olması gerekir. Deprem anında doğru müdahale yapılması için eğitimlerin iyi olması gerekir. Gençlerin iyi yetişmesi, özellikle üniversitelerin bir fabrika gibi bu konuda çok aktif rol oynaması elzemdir.”

“ Hatay’da kenar mahalleleri de gezdik. Amik Ovası'nda, Asi Nehri'nin kenarında taş taşın üstünde kalmamış ama yukarılarda, tepelik yerlerde çok daha mütevazı çok daha eski evler duruyor, çatlak yok. Kayalık zeminler olduğu için. Erzincan için de güvenli kenarlara yükselmek lazım. Fay hattından uzakta.”

“Ovaya mümkün oldukça az bina yapmak lazım. Çünkü yine örnek vereyim Malatya’da Yeşilyurt’ta villalar bir iki kat, ama gidin görün yerle bir olmuş durumda.”

Okudunuz… Dile getirilen görüşlere şapka çıkarılır! Kimsenin itirazı olmaz bu düşüncelere! “Peki, ama uygulama nerede?” diye soracak olursanız işte burada bir sorun var sanki!

Bütün meselemiz de bu değil mi zaten! Konuşuyoruz, konuşuyoruz, konuşuyoruz ama iş uygulamaya gelince bambaşka uygulamalarla karşı karşıya kalıyoruz!

Editör: Emlak Zirvesi