DHA'da yer alan habere göre, Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) 3. Olağan Genel Kurulunu, İstanbul Maltepe'deki bir otelde düzenledi.

Genel kurulda, gayrimenkul sektörünün temsilcileri bir araya geldi. Kurulda, her ilden gelen temsilcilere de plaket ve teşekkür belgesi verildi.

Kurul sonrası yapılacak '6. Büyük Buluşma' adı altındaki etkinlikler öncesi TÜGEM Kurucu Başkanı ve İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, sektörle ilgili açıklamalarda bulundu.

"PİYASADAKİ TALEPLER TOKİ PROJELERİNE KAYDI" 

TÜGEM Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, "2022 yılı gayrimenkul fiyatlarının, kiraların çok arttığı bir yıl oldu. Yeni konut üretimimizin de yavaş olduğu bir yıl. Arz talep dengesinin bozulduğu, enflasyon ve maliyetlerin artışıyla da sektöre ciddi yansımalarını gördük.

Şu anda ilk dönemdeki 6-7 aylık rüzgar biraz yavaşladı. Fiyatsal anlamda da yavaşladı. Fiyatlar ciddi artarken, konut kredilerine getirilen sınırlama, bir yandan TOKİ'nin proje açıklaması bunların hepsi piyasadaki talepleri TOKİ'nin projelerine kaydırdı.

Bunun yanı sıra Emlak Konut'un da orta gelir için çalışması var. Barınma sorununu çözmemiz, fiyatların normalleşmesi için kesinlikle ulaşılabilir konut üretimine ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

"FİYAT HIZI YAVAŞLADI" 

Özel sektöründe iş birliklerine dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan Akdoğan, "Burada yine özel sektör de dahil edilmeli ve çeşitli destek ve teşviklerle kapsama alınırsa Türkiye'nin çok noktasında yeni konut üretimi demek.

Arz talep dengesinin dengelenmesi, fiyatların normalleşmesi ve barınma sorununun da dinmesi demek diyebiliriz. Fiyatlarda çok bir gerileme yok, beklemiyoruz. Ama fiyatların artış hızı yavaşladı. Her ay düzenli yüzde 10-15 gibi artış yapılıyordu mülk sahipleri ya da inşaat firmaları tarafından.

Fiyatlar öyle bir noktaya ulaştı ki insanlar 'az duralım, bekleyelim, görelim, nereye gidiyor' deyince, yavaşlama yaşandı. Talebin sahadan TOKİ projelerine kayması fiyatların hızını yavaşlattı. Yüksek fiyattan girilmiş olan mülkleri de yüzde 5-10 arası normalleşti diyebiliriz.

Özel sektörün üretime katılması demek bizim yeni konut sayımızı artırmamız demek. Sayı artırır, arz talep dengesi sağlarsak fiyatlar normalleşir. Konutların ulaşılabilir olması devlet desteğinin özel sektöre verilmesiyle olabilir" dedi.

"GAYRİMENKUL YATIRIMCISINA EN ÇOK KAZANDIRAN SEKTÖR OLDU; 2023'TE DE BU ŞEKİLDE DEVAM EDECEK"

Akdoğan, "Ev almak için doğru zaman, doğru fiyattan bulduğunuz zamandır. Bütçeniz ona uygunsa, kardasınız. Bir dönem için doğru olup olmadığını söylemek mümkün değil.

Dönem dönem gayrimenkulün yatırım olarak öne çıktığı dönemler yaşıyoruz. Gayrimenkul iyi bir yatırım aracı ve son 2 yılda da yatırımcısına en fazla kazandıran oldu diyebiliriz. 2023 yılında da bu şekilde devam edecek gibi gözüküyor.

Kira Fiyatları Düşüşte! Kira Fiyatları Düşüşte!

Dünyada artan bir trend var. Bu gayrimenkul sektöründe de sürecektir. TOKİ'nin ve Emlak Konut'un devreye girmesi, yeni konut üretimimizin hızlanması en azından fiyatların normalleşmesine de olanak sağlayacaktır.

Bir önceki dönem gibi bir anda yüzde 150-200 gibi fiyat artışları değil daha makul artışlarla piyasa yoluna devam edecek gibi gözüküyor. Şu anda bir durağanlık var" diye konuştu.  

"EV SAHİPLERİNE 'İYİ KİRACI DOĞRU FİYAT' TAVSİYESİ" 

Ev sahiplerine de kira artışlarıyla ilgili uyarılarda bulunan Akdoğan, "Fiyatlar artıyor, ev sahipleri de hayat pahalılığına baktıklarında yüzde 25 artışın gerçekçi olmadığını düşünüyor. Diğer yandan unutmamak gerekiyor ki o kiracıların da kazançları, gelirleri enflasyon oranında artmadı.

Karşılıklı bir anlayış ve rızaya ihtiyaç var. Barınma en temel ihtiyaçların başında geliyor. Mülk sahiplerine şunu söylemek istiyorum. Herkes yüksek fiyattan mülkünü kiraya vermek ister ama önemli olan yüksek fiyattan mülkü kiraya vermek değil aynı zamanda iyi kiracı ve tahsilat yapabilmek önemli. Eğer siz çok yüksek kiradan veriyorsanız, tahsilatı düzenli yapacağınız anlamına gelmez.

Bugün geldiğimiz noktada sulh hukuk mahkemelerinde en çok dava kiracı ve ev sahipleri anlaşmazlıkları. Yüksek fiyattan değil, iyi kiracıya doğru fiyattan ev vermek gerekiyor. Bu dönem öyle bir dönem. İyi kiracıya doğru fiyattan verenler tahsilat yapabilirken, çok yüksek fiyattan verip 2 ay sevinenler sonradan ciddi problemler yaşayabiliyor" ifadelerini kullandı.

Editör: Emlak Zirvesi