Ülkemizdeki konut talebini oluşturan en önemli etken kuşkusuz dinamik nüfus yapısı.

Nüfus artış oranı, genç nüfustaki artış, evlenme-boşanma oranları, üniversite oranındaki artış gibi nedenler konut talebini sürekli canlı tutuyor.

Bu dinamiği göz önünde bulundurduğumuzda her yıl ortalama 1 milyon civarında yeni konut üretimi gerekiyor.

2018’den itibaren kırılganlaşan arz talep dengesi nedeniyle konut fiyatlarında ciddi bir artış yaşandı. Bir süredir yapılan düzenlemeler ve atılan adımlar arz talep dengesini iyileştirme hedefi taşıyor.

1. El Konut Satışında Toparlanma Devam Ediyor 1. El Konut Satışında Toparlanma Devam Ediyor

Sosyal konut üretimi yoluyla arzın yükseltilmesi konutta fahiş fiyatların önüne geçilebilmesi açısından olumlu ve yerinde bir düzenleme.

Bugün açıklanan Türkiye tarihinin en büyük sosyal konut projesi bir süredir konut piyasasında yaşanan problemlere yönelik yapısal bir çözüm önerisi.

2023- 2028 arasında sektöre sunulması planlanan 500 bin sosyal konut, 250 bin konut imarlı arsa, 50 bin iş yeri piyasasının yeni bir dengeye oturması açısından önemli bir gelişme.

Türkiye’nin değişen nüfus piramidi nedeniyle ciddi bir genç nüfus potansiyeli oluştu. 18-30 yaş arasındaki gençler için bir kota ayrılması nüfus dinamiklerinin göz önüne bulundurulduğunu gösteriyor.

Konut yapımı için belirlenen öncelikli illere baktığımızda konut talebinin yüksek, arz talep dengesinin en kırılgan olduğu illerin seçildiği görülüyor. 

Özellikle büyükşehirlerdeki hayat pahalılığı göz önünde bulundurulduğunda 50 bin İstanbul’da, 18 bin Ankara’da, 12 bin 500’ü İzmir’de üretilecek konut alt, orta kesimin konut sahipliği açısından oldukça önemli.

Endeksa verilerine göre Türkiye genelinde Ağustos ayı sonu itibarıyla konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 203 seviyesinde gerçekleşirken, ortalama konut metrekare satış fiyatı 11 bin 450 lira, ortalama konut fiyatı 1 milyon 488 bin 500 lira ve konut yatırımının geri dönüş süresi 19 yıl oldu. 

Ağustos sonu verilerine göre Türkiye genelinde 2+1 bir evin ortalama fiyatı 1 milyon 196 bin 100, 3+1 bir evin fiyatı 1 milyon 441 bin 155 lira. Bu açıdan baktığımızda 2+1 konutun 608 bin liradan, 3+1 konut fiyatının 850 bin liradan başlaması dar gelirli kesimin erişimi açısından önemli bir gelişme.

Editör: Emlak Zirvesi