6 Şubat depremleri sonrası gözler İstanbul’a çevrilirken kamunun ve vatandaşların depreme yönelik hazırlıklarında artış görünüyor.

Vatandaşlar binalarının dayanıklılığını öğrenmek için Büyükşehir Belediyesi’ne yoğun başvurularda bulunurken çok sayıdaki okul ve hastane ‘çürük’ olduğu gerekçesiyle tahliye edilmişti.

Öte yandan, uzmanların olası İstanbul depremine ilişkin uyarıları da devam ediyor.

AFAD Bilim Kurulu üyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara denizinin içerisinden geçen Kuzey Anadolu fayı üzerinde 7 şiddetinden büyük bir depremin olabileceğini belirtti.

Ev Almak İçin Doğru Zaman mı? Ev Almak İçin Doğru Zaman mı?

'Buradaki deprem çok yıkıcı olabilir'

Ersoy, deprem olmayan her sürenin iyi değerlendirilmesi gerektiğini ve kentsel dönüşümün hızlandırılması gerektiğini söyledi. Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüpsultan, Sarıyer ve Başakşehir gibi ilçeler zeminlerinin sağlam olduğunu Fatih, Zeytinburnu, Bağcılar, Güngören, Esenler, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Avcılar ve Silivri’ye doğru kesimlerin ise çürük olduğunu belirten Ersoy, hassas zeminler üzerinde de sağlam bina yapıldığı zaman gönül rahatlığıyla oturulabileceğini anlattı.

Karot testine de değinen Ersoy, karot testinin sadece 1 tane örnek olduğunu ve başka testlerin de yapılması gerektiğini açıkladı.

İstanbul’un büyük bir risk altında olduğunu anlatan Ersoy, “İstanbul’da 1 buçuk 2 milyon bina var. Müstakil konut sayısı 7 milyon. Dolayısıyla buradaki bir deprem çok yıkıcı olabilir” ifadelerini kullandı.

Editör: Emlak Zirvesi