EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı’ya göre, Beylikdüzü, Avcılar, Esenyurt, Başakşehir, Küçükçekmece, Bağcılar, Silivri, Pendik, Ümraniye, Kartal ve Tuzla’da kiralar daha da artacak.

İstanbul’un sosyo-ekonomik açıdan bakıldığında, orta gelirli nüfusun yoğun yaşadığı bir şehir olduğunun altını çizen EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Özellikle orta ve orta-düşük gelirli nüfusun kiralık konut arayışında, işine yakın ev tercih etmeleri özellikle son dönemlerdeki kira değerlerindeki artışlar nedeniyle neredeyse imkansız hale geldi.  

Arz – talep dengesi noktasında, arzın kıt olduğu şehir merkezinden daha uzak ilçelerde bir nebze daha uygun kira değerli gayrimenkulleri bulmak mümkün. Bu nedenle şehir merkezinden daha uzak ilçelere talebin artacağını ve buna bağlı olarak bu ilçelerdeki kiralarda yükseliş olacağını öngörüyoruz.

Özellikle Avrupa Yakası’nda Beylikdüzü, Avcılar, Esenyurt, Başakşehir, Küçükçekmece, Bağcılar, Silivri ile Anadolu Yakası’nda, Pendik, Ümraniye, Kartal ve Tuzla’da gibi ilçeler, kira artışlarının olabileceği ilçelerin başında geliyor.” dedi.

Konut arzı talebi karşılayacak seviyeye gelmeli

İstanbul piyasası için gelecek öngörülerini de paylaşan Yazıcı, “Konut piyasasında kira değerini belirleyen en önemli unsurların başında söz konusu gayrimenkulün bulunduğu ilçenin lokasyonu, nüfusu, gelir düzeyi, sunduğu sosyal imkanları, ulaşım olanakları ve merkezi konumu geliyor.

Ev Sahibi ve Kiracı Anlaşmazlıklarında Arabuluculuk Etkili Olmadı Ev Sahibi ve Kiracı Anlaşmazlıklarında Arabuluculuk Etkili Olmadı

Önümüzdeki süreçte de bu kriterler paralelinde kira değerlerinin oluşması çok önemli. Ancak bu kriterlerin normal piyasa koşullarında değer ile etkileşim halinde olabilmesi için konut arzının talebi karşılayacak seviyeye gelmesi çok önemli.  

Acilen yeni imar alanlarının açılması gerekli

Önümüzdeki süreçte konut arz-talep dengesinin kurulması için çalışmaların yürütülmeye başlandığını görüyoruz. Ofislerin konuta dönüştürülmesi kısa vadede güzel bir çözüm olacak. Ancak sorunun daha büyümemesi ve barınma sorununa dönüşmemesi için orta ve uzun vadeli çözümlerin bugünden devreye alınması gerekli.

Bunlar için acilen yeni imar alanlarının açılması, mahkemelerde bekleyen gayrimenkul ve mülkiyet dosyalarının acilen sonuçlandırılması, gayrimenkule davaları için ihtisas mahkemelerinin kurulması ve davaların son derece hızlı sonuçlandırılması gerekli.

Ayrıca şehir içinde boş duran arsalara inşaa yapılması için maliklere süre verilmesi, evlerin kiralanmadan boş tutulmasına izin verilmemesi gerekir. Ayrıca,  İstanbul’da bina çatı aralarının sisteme kazandırılması ile kiralık ev ihtiyacının bir kısmı yeni bina inşaa etmeden karşılanabilir.” şeklinde konuştu. 

Editör: Emlak Zirvesi