TBMM'nin 8 Haziran 2022 tarihli genel kurulunda kabul edilen geçici kanunla kira sözleşmelerinde kira bedelinin artışına ilişkin anlaşmalara yüzde 25 oranında bir üst sınır getirilmişti.

Türk Borçlar Kanunu'na eklenen geçici maddeyle getirilen yüzde 25'lik kira artış sınırlaması, konutlarla sınırlı olarak getirildi. Ancak aynı kanuna dahil edilmeyen iş yerlerinde ise kira bedeli, enflasyon oranına göre artacak.

Enflasyon oranına göre artacak olan kiranın esnafa büyük sıkıntı oluşturacağını ifade eden Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, gazetemize açıklamalarda bulundu.

Başkan Hacıoğlu’nun açıklamaları şöyle:

İş yerlerinin kirası kanuna göre enflasyon oranında artıyor. Bu da yaklaşık yüzde 72’leri buluyor. Bin liraya iş yeri kirası veriyorsanız bu ay itibariyle kira artışı yapılacaksa bin 710 lira kira ödeyeceksiniz. Bu çok yüksek bir rakam.

Konut Kredisi Kampanyasıyla İlgili Detaylar Belli Oldu Konut Kredisi Kampanyasıyla İlgili Detaylar Belli Oldu

10 bin lira kira ödeyen var, 30 bin lira kira ödeyen var. Bu insanlar ekmek parası kazanıyor. Hadi ev kirasını geçtik, iş yerleri için çok ciddi sıkıntı olacak. Aslında şöyle bir şey olabilirdi. İş yerlerine en fazla yüzde 50 oranında zam yapılacak denilebilirdi.

‘CİDDİ BİR RAKAM’

Konutlarla ilgili alınan karar çok iyi. Çünkü çok fazla fahiş fiyat artırıyorlardı. İnsanlar evlerinden çıkmak zorunda kalıyorlardı, düzenleri bozuluyordu. Yüzde 25 artış oranını yerinde buluyorum. Fakat iş yerleri yüzde 70.36 oldu. Önümüzdeki ay belki yüze çıkmış olacak.

Bu çok ciddi bir rakam. İş yerlerinin kira dışında diğer maliyetleri de gün geçtikçe yükseliyor. Aldıkları ürün de aynı para değil, sattıkları ürün de aynı para değil.

Aslında burada da böyle bir uygulama yapılması ile ilgili bir çağrıda bulunduk. Dikkate alırlar almazlar, olur ya da olmaz bilmiyorum ama en azından esnaf tarafında olduğumuzu belli ettik.

‘10 BİN TL’DEN AŞAĞI KİRA ÖDEYEN YOK’

Bugün ne iş yaparsak yapalım kira ödeyenleri çok zor günler bekliyor. Cadde üzerinde, şehir merkezlerinde, AVM’lerde küçük işletmenin 10 bin liradan aşağı kirası yok. Büyük işletmeler, atölyeler, depolar, fabrikalar bunlar 100 bin lira ile 330 bin lira arasında değişen rakamlarda kira ödüyorlar.

Evlerde olduğu gibi iş yerlerinde de aynı düzenlemenin uygulanması gerekiyor. Esnafın sesi olma yolunda paylaşımlarımızı yaptık. İnşallah aynı şeyi sayın Cumhurbaşkanımız, ve Ticaret Bakanlığımız bu şekilde düzenlerlerse çok daha iyi olacak.

EMLAK ODALARININ ORTAK AÇIKLAMASI

Konut ve işyerlerinde yıllık TÜFE ortalaması her ay TÜİK tarafından belirlenmekteydi. Daha sonra dar gelirliyi korumak ve kiracı üzerinde ev sahibinin baskısını engellemek amacıyla yasal üst sınır uygulaması hayata geçirilmişti.

Kiracılar ve mülk sahiplerinin mağdur olmamaları, karşı karşıya gelmemeleri için kira gelirlerine uygulanan vergi uygulamasına düzenleme getirilmesi önem arz etmektedir. Kira giderleri, perakende sektörü ve diğer sektörler için de en önemli maliyet kalemlerindendir.

Her türlü mal ve hizmetin maliyet artışı er veya geç fiyatlara yansımakta ve artı enflasyon oluşturmaktadır. Meslek odaları olarak bu konuda işyerleri içinde bir düzenlemenin getirilmesi talebimizin değerlendirilmesi hususunu saygılarımızla arz ederiz.

Editör: Emlak Zirvesi