Haziran ayı enflasyon verileri açıklandı ve yapılan hesaplamaya göre Haziran ayında konutlarda ve işyerleri kiralarında uygulanabilecek tavan zam oranı belli oldu.

1 Temmuz itibarıyla kira artış oranındaki yüzde 25’lik sınır ortadan kalktı ve yeni kira oranı hem evlerde hem de işyerlerinde yüzde 65.07 olarak belirlendi. Gayrimenkul Uzmanı Şule Alp Duman, bu değişikliklerin özellikle kiracılar ve ev sahipleri arasında bazı anlaşmazlıklara yol açabileceğini belirtti.

2024'te 3 Milyon Gayrimenkul El Değiştirdi 2024'te 3 Milyon Gayrimenkul El Değiştirdi

YENİ KİRA ZAM ORANI BERABERİNDE NELERİ GETİRECEK?

Duman, Temmuz ayı öncesinde kira artışı yapan ev sahiplerinin, bu artışı bir yıl boyunca uygulamak zorunda olduklarını ve aradaki farkı kiracıdan talep edemeyeceklerini vurguladı.

Duman, “Ev veya dükkan sahipleri, bu orandan daha fazla zam yapamayacaklar” diyerek, kiracıların bu konuda duyarlı olmaları gerektiğini ifade etti. Yaz aylarında özellikle öğrenciler ve tayin bekleyen memurların kira sözleşmelerini bu hususlar doğrultusunda yapmalarının önemine dikkat çekti.

SÖZLEŞMESİ BİTMEYEN KİRACILAR NE YAPMALI?

Kiracılara da uyarılarda bulunan Duman, yeni dönemle birlikte ev sahiplerinin, sözleşme bitmemesine rağmen zam talebinde bulunabileceğini ancak bunun yasal olmadığını belirtti. “Kiracıların buna mutlaka karşı çıkmaları ve sözleşme bitiminden sonra yeni zam uygulanması gerektiğini ev sahiplerine bildirmeleri gerekiyor.” diye ekledi.

DÜŞÜK KİRALAR DENGELENECEK

Yeni dönemde ev sahiplerinin beklentilerinin karşılanacağına dikkat çeken Duman, yüzde 25’lik zam dilimi nedeniyle çok düşük kalan kiraların, yüzde 60’lık artışla dengeleneceğini söyledi.

Duman, “Mağdur olan ev sahiplerinin bu sayede sorunları çözüme kavuşacaktır. Yeni geçilen dönemle birlikte bölgelerdeki fiyatlar arasındaki fark azalacaktır.” sözlerini kaydetti.

Editör: Emlak Zirvesi