Medyascope’tan Ayşegül Karagöz'ün haberine göre, Hükümetin getirdiği yüzde 25 kira zammı sınırı uygulamasına rağmen ev sahipleri ve kiracılar arasında kira zammı konusunda yaşanan anlaşmazlıklar devam ediyor.

Peki, kiracılar yüzde 25’ten fazla zammı kabul etmeli mi? Kiracılar, ev sahibi tarafından gönderilen ihtarnamenin karşısında ne yapmalı? Avukat Tamer Doğan anlattı.

Ev sahibi tarafından gelen ihtarnameye karşı dikkatli olunmalı

Yüzde 25 yerine daha yüksek kira zammı isteyen ev sahipleri, eski kiracıyı çıkarmak için noterden tahliye ihtarnamesi gönderme yolunu seçiyor.

Avukat Tamer Doğan, “Çocuğum gelecek” denilerek gönderilen ihtarnamelere karşı kiracıları uyardı. Tahliye gerekçesi ispatlanmadığı sürece ihtarnamelerin geçersiz olduğunu belirtti:

“Ev sahibi kiracıya doğrudan ‘çık’ diyemez, yasada belirlenmiş koşullar var.  İhtiyaç sebebiyle tahliye edebilir. Örneğin, ‘Çocuğum gelecek’ diyebilir. Ya da sanki ev satılacakmış gibi gösterip çıkarabilir.

Kiracıların buna çok dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü son dönemde ev sahipleri üç-dört kat daha fazla kira alabilmek için bu hileli yola başvuruyorlar. Çocuğum gelecek diyorlar ama evi başkasına kiraya veriyor.

Böyle bir ihtarname geldiyse kiracıların bunun peşine düşmesi gerekiyor. Eğer ki başka birine kiraya vermişse ve bunu tespit ederse tazminat davası açabilir. Çünkü ihtarnamede belirttiği kişinin oturması gerekiyor ve orayı üç sene boyunca kiraya veremez. Bunları iyice araştırmadan emin olmadan evden çıkmasınlar.”

Ev sahiplerinin fahiş zam talepleri kabul edilmemeli

Konut Kredisi Kampanyasıyla İlgili Detaylar Belli Oldu Konut Kredisi Kampanyasıyla İlgili Detaylar Belli Oldu

Kiracılar ve ev sahipleri arasında yaşanan krizin konut ve barınma hakkıyla alakalı bir sorun olduğunu ve krizin bu kadar derinleşmesine devlet politikalarının sebep olduğunu vurgulayan Doğan, şöyle konuştu:

“Aslında konut yokluğuyla karşı karşıya değiliz. Çok sayıda konut var ve boş duruyor. Bunu bir yatırım aracı olarak kullandıkları için çok sayıda insanın bomboş dairesi var. 

Bunlarla ilgili yasal düzenleme yapılmadığı için bu sorunla karşı karşıya kalıyoruz. Az sayıda ev ve spekülasyonlar neticesinde kira artışları çok hızlandı.

Biz, kiracılara özellikle şunu tavsiye ediyoruz. Ev sahiplerinin fahiş zam talepleri kabul edilmemeli. Özellikle de henüz beş yılı dolmamış kiracılar bu tutarları asla kabul etmemeli.

Beş yılı geçen kiracılar için de ‘Bırakın ev sahipleri dava açsın’ diyebiliriz. Çünkü öyle yüksek ve gerçeklikten uzak rakamlar talep ediliyor ki mahkeme sonuçlandığında çıkabilecek mahkeme masrafları dahil olmak üzere ödenecek tutar daha az oluyor.”

“Ev sahipleri yasaya uymak zorundalar

Kira artışına sınırlama getiren yeni yasal düzenleme 11 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Buna göre 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25’ini geçemeyecek. Doğan, ev sahiplerinin bu yasaya uyması gerektiğini söyledi:

“Ev sahipleri bu yasaya uymak zorundalar. Hukuktan bağımsız olarak insan ilişkisi gereği ev sahibi bin 800 olan kirayı 2 bin yapmak isteyebilir ve kiracı da kabul edebilir. Ev sahibi ile kiracı arasındaki ilişkiye itiraz etmiyoruz ama çok fazla da taviz vermemek gerekir.

Kiracılar genelde taciz, tehdit ve mobbingle yıldırmaya boyun eğiyorlar. Örneğin, 2 bin liralık kirayı ’10 bin lira yapacağım’ diyor. Aralarında 5 bin liraya anlaşıyorlar.  Bu kadar inatlaşan ev sahiplerine kesinlikle ve kesinlikle yüzde 25’ten fazla zammı kabul etmemeliler.”

“Kiracılar haklarını bilsin, tacizlere boyun eğmesinler”

Doğan, ev sahiplerinin taciz ve mobbing uyguladığını vurgulayarak, kiracılara bu yıldırma faaliyetlerine yönelik delil toplamalarını önerdi:

“Kadıköy’de çok sık karşılaşıyoruz. Ev sahipleri özellikle kadın, LGBTİQ+ ya da tek yaşayanlara ‘Topuğuna sıkarım, döverim, aileni arayıp kötü yola düştüğünü söylerim’ diyerek kiracıları tehdit ediyor. Kiracılar bu durumda lütfen savcılığa gidip, suç duyurusunda bulunsunlar.

Ellerinde tanık ve delil bulundursunlar. Bu çok önemli çünkü son dönemlerde bu korkunç bir hal aldı. Kiracılar haklarını bilsinler, dik dursunlar. Haklarını bilirlerse tacizlere boyun eğmezler.”

Editör: Emlak Zirvesi