Haber Global'de yer alan habere göre, emlak piyasasında son dönemde yaşanan dalgalı seyir sürüyor. Gaziantep, Şanlıurfa, Erzurum, Eskişehir ve Konya gibi illerdeki kira getiri oranı Temmuz ayında; İstanbul ve İzmir'i geride bırakırken, yıl sonuna doğru oluşacak tablo ise belirsizliğini koruyor.

Uzmanlar, enflasyon ve mevduat faizlerindeki tabloya göre kira artış oranlarının değişebileceğini belirtiyorlar. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa İstanbul’un; pahalılık nedeniyle artık tercih edilen bir kent olmadığını belirtirken;

"Yüksek kira fiyatlardan dolayı insanlar, İstanbul'dan uzaklaşmak istiyor. İstanbul artık tercih edilen bir şehir olmaktan çıktı. 2023 yılında 800 bin kişi İstanbul’dan tersine göç etti. Üniversite için İstanbul’u tercih eden öğrenci sayısı da azalıyor. Talep azaldıkça fiyatlar düşmeye devam edecek" dedi.

İstanbul ve İzmir’de konut fiyatları aylık bazda yüzde 0.2 oranında düşerken, Ankara’da yüzde 0.6 oranında artış gösterdi.

"FAİZİN ÖNÜNE GEÇECEK"

Enflasyon ile konut fiyatları arasındaki durumun, mevduat faiz oranlarıyla alakalı olduğunu da dile getiren Aşa, "İnsanlar getirisi yüksek olduğundan birikimini mevduata yatırıyor. Ancak biz tam aksini iddia ediyoruz.

Yüzde 60'ın üzerinde enflasyon açıklanan bir ülkede; yıllık yüzde 50'lik faiz, alım gücünü artırmaz. Kira getirisi olarak 25, 30 bin TL alınması, orta vadede daha kazançlı bir seçenek. Birikimi ilk etapta faize yatırmak cazip gözükse de, orta vadede gayrimenkul yatırımının faizin önüne geçeceğini göreceğiz" diye konuştu.

TALEP ANADOLU'YA

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı ise emlak piyasasında son dönemde talep artışı olduğuna değinerek, şöyle konuştu: "Asgari ücretin temmuz ayında zamlanmaması ve enflasyona ilişkin politikalar özellikle kira artışlarında tansiyonu azalttı. Ancak talep Anadolu'ya kayınca; Gaziantep, Konya, Erzurum gibi illerde kira artışları enflasyon oranının üzerinde gerçekleşiyor."

"DÜŞÜŞ BEKLEMİYORUZ"

"İnşaat sayısında yüzde 20’in üzerinde bir düşüş var. Bu da ihtiyaç duyduğumuz yeterli konut arzını yapamadığımızın bir göstergesi. Dolayısıyla kiralık konut talebi artarken kira fiyatları da yukarı seyrediyor. Yüzde 25 kira sınırının kalkması ile temmuz ayından itibaren hareketlilik başladı. Bu seviyeden sonra maalesef artışlar devam edecektir. Dolayısıyla kısa vadede herhangi bir düşüş beklemiyoruz."

Temmuz ayında, yüksek faiz oranlarına rağmen Türkiye'de konut satışları yüzde 16 oranında bir artış gösterdi. Şanlıurfa, konut yatırımı için en cazip şehirlerden biri olarak öne çıktı.

EV SAHİBİNİN ALEYHİNE

Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü ise İstanbul genelinde kira bedellerinin yükselmeye devam ettiğini, şu örnekler üzerinden anlattı:

"Yüzde 25 artış sınırı kalktığı için kira oranları bir önceki yıla göre arttı. Örneğin ayda 30 bin TL kira ödeyen bir kişinin, kirası 50 bin TL oldu.

Ev Sahibi ve Kiracı Anlaşmazlıklarında Arabuluculuk Etkili Olmadı Ev Sahibi ve Kiracı Anlaşmazlıklarında Arabuluculuk Etkili Olmadı

Bu yüzden de, birçok kiracı daha düşük rakamlı evlere yönelmek zorunda kaldı. Aslında bu tabloda, kiralar artıyor gibi gözükse de, ev sahiplerinin aleyhine gelişiyor.

Boşalan daireler yüksek fiyatlar nedeniyle tutulamayınca, İstanbul'daki bazı semtlerde rakamlar düşüyor. Halihazırda, Esenyurt ve Tuzla’da fiyatlar düşük; Suadiye, Ataşehir ile üniversitelerin olduğu bölgelerde yüksek. Ekim ayı sonrası tutulmayan evlerin fiyatların da düşüş olacaktır."

Editör: Emlak Zirvesi