TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen 23. Madde ile konut kiralarında uygulanacak kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz 2024’e kadar uzatıldı.
Söz konusu uygulamanın, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25’ini geçmemesi koşuluyla geçerli olacağı vurgulandı.
Bir önceki kira yılının Tüketici Fiyat Endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25’in altında kalması halinde değişim oranı geçerli olacak.
Bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde, bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler fazla miktar yönünden geçersiz sayılacağı bildirildi.
Yüzde 100’e varan enflasyon karşısında kira zammına getirilen yüzde 25’lik sınıra bazı kiracılar itiraz ediyor. Buna rağmen ev sahipleri ile kiracılar arasında sürtüşmeler giderek artıyor.
Son olarak, Mersin’de bir ev sahibi ile kiracı arasında çıkan tartışma sonucu kiracı, ev sahibini sekiz kurşunla vurarak öldürdü.
Kiracılar ve ev sahipleri, tutar konusunda anlaşamıyor. Kısıtlamanın uzatılmasıyla beraber kiracı-ev sahibi tartışmaları büyüyerek devam edeceğe benziyor.
“En azından ev sahibi zam yapamaz”
Konut kiralarındaki artışların yüzde 25 ile sınırlandırılması yasasının TBMM’de kabulü sonrası görüştüğümüz kiracı Sonay Yeşil, “Bundan üç ay önce bin 750 liraya oturuyordum. Şimdi kiram 5 bin 500 oldu, yüzde 170 neredeyse zam yaptı. Öyle sabitlendiyse bizim için daha iyi olur. En azından ev sahibi zam yapamaz” dedi.
“Ev sahibiyle kiracıyı karşı karşıya getiriyor”
Enflasyonun geçen sene yüzde 80’lerde olduğunu anımsatan kiracı Ömer Güneş ise, “Şu anda yüzde 40’larda. Baktığın zaman iki yılın toplamı yüzde 100’ün üzerinde, buna rağmen kira fiyatlarının yüzde 25 ile sınırlanmasını doğru bulmuyorum. Bu ev sahibiyle kiracıyı karşı karşıya getiriyor” dedi ve şöyle devam etti:
“En azından enflasyon kadar artırılması lazım. Her şeye zam geliyorsa kiraya da o oranda zam gelmeli. Fahiş artışların önüne geçilsin. Ama yüzde 25’le sınırlamak, ev sahibi açısından baktığımız zaman çok da adil değil.”
Yasanın TBMM’de kabul edilmesinin ardından konuşan Altunizade Tur Yapı Gayrimenkul Danışmanı Gürsel Çakır, “Geçen seneki gibi sadece TÜFE oranında artış kabul edilmesi gerekirken tekrar sınırlamak her şeyi alt üst etti. Ülkedeki enflasyon oranının yüksek olmasından dolayı mal sahiplerinde çok büyük kayıplar yaşanıyor” dedi.
“Serbest piyasa koşulları geçerli olmalı”
Kira geliriyle geçinen insanların olduğunu dile getiren Çakır, kira fiyatlarının belirlenmesinde serbest piyasa koşullarına bırakılması gerektiğini savundu. Çakır devamında ise, “Bundan sonraki tahlillerde değişik şeyler olsa bile hiçbir şekilde buna müdahale edilmemeli. Piyasa koşulları ve kanun neyse ev fiyatları o olsun. Serbest piyasa koşulları geçerli olmalı” dedi.
Yasa hakkında konuşan ev sahibi Hasan Alper ise, “Ev alırken bankadan 100 bin lira kredi çektim. O 100 bin liraya 150 bin lira faiz ödedim” diyerek konut kiralarındaki kotanın enflasyona oranla aynı olması gerektiğini söyledi.