Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 28. Meslek Komitesi (Danışmanlık ve Emlak Müşavirliği), aylık olağan toplantılarında sektör sorunlarının çözümüne yönelik istişarelerde bulunuyor.

Yatırımcı Yeniden Konuta Yöneldi Yatırımcı Yeniden Konuta Yöneldi

SATSO 28. Meslek Komitesi aylık olağan Toplantısına 28. Meslek Komitesi’nden Meclis Başkanı Erdem Ercan, Komite Başkanı Hatice Demir, Komiteden Meclis Divan Katibi Serap Yılmaz ile Komite Üyeleri; Fahri Ertaş, Hakan Genç ve İrfan Atış ve meslek grubu üyeleri iştirak etti.

İNTERNET PLATFORMLARI

Söz konusu aylık olağan toplantıda emlak sektörüne yönelik ilan paylaşımı yapılan internet platformlarında dolandırıcılık ile ilgili ihbarların artması gündeme geldi.

Konuyla ilgili komitesi adına açıklamalarda bulunan SATSO Meclis Başkanı Erdem Ercan; “28. Meslek Komitesi, farklı sektör yelpazesini bir arada tutan ve temsil eden bir komitedir. Her ay gerçekleştirdiğimiz olağan toplantılarımızda en çok gündeme gelen konulardan biri de emlak sektöründe yaşanan sahte ilanlar ve dolandırıcılık ihbarlarıdır.

OLUMSUZ ETKİLENİYORLAR

Emlak konusunda, satış ve kiralamada kullanılan birçok platform var. Bu platformlar arasında alıcı-satıcı arasındaki güvenliğe dikkat eden platformlar da var ancak artık direk sosyal medya hesaplarından, herhangi bir profesyonellik veya güvenlik olmadan bu işi yürütenler olduğunu da görüyoruz.

Bunların hepsi sahte veya dolandırıcı olmamakla birlikte gelen şikayetler ve yaşanan mağduriyetler sayının gün geçtikçe arttığını gösteriyor.

MAVİ TIK OLMASI YETMİYOR

Tüketicilerimizin burada dikkat etmesi gereken birçok husus var. Sosyal medya veya arama motorlarında karşılarına çıkan reklam, sponsorlu ilan gönderisi gibi paylaşımların kesinlikle güvenli olduğunu kanısına varılmaması gerekiyor.

Parası verilerek hedef kitlelerinin karşılarına rahatlıkla reklam olarak çıkabiliyor. Ayrıca hesapların mavi tik’e sahip olması da güvenilir olduğu anlamı taşımıyor.

YETERLİLİĞİ SORGULANMALI

İlan paylaşım platformlarında da ilanın ciddiyete uygun olmasına dikkat edilmelidir. Başka işletmelerin fotoğraflarının paylaşıldığı, iletişim numarası olmayan, “detaylar için mesaj atın veya arayın” ibaresi yer alıp mülk hakkında herhangi bir detay paylaşmayan, piyasadaki emsallerine göre çok daha ucuza fiyat verip tüketicileri kendine çeken, ilk fırsatta kapora isteyen, karşı tarafın kurumsallıktan uzak hizmet vermesi gibi şüphe durumunda kesinlikle anlaşma sağlanmamalı ve ön ödeme yapılmamalıdır.

Vatandaşlarımız bu gibi olaylarla karşılaşmamak için yetki belgesi ve mesleki yeterlilik belgesi olmayan ilan sahipleri ile bir araya gelmeden kapora ödemesi yapmamalıdır.

Bu tür dolandırıcılık şüphesi olabilecek durumlara karşı temkinli olunmalıdır.  

Editör: Emlak Zirvesi