Türkiye Gazetesi'nden Önder Çelik'in haberine göre, TOKİ’nin bu ay temel atarak startını vereceği 250 bin sosyal konut projesi inşaat sektörünü heyecanlandırdı.

Kiralık Konutta E-Devlet Üzerinden Yetkilendirme Nasıl Yapılır? Kiralık Konutta E-Devlet Üzerinden Yetkilendirme Nasıl Yapılır?

Piyasada birkaç aydır yaşanan yavaşlamada sosyal konut beklentisi ile maliyet artışının etkili olduğunu ifade eden sektör temsilcileri, sosyal konutların satış yasağı sebebiyle piyasaya girmeyeceğini ve bu nedenle fiyatları düşüremeyeceğini savunuyor.

Enflasyondan kendini korumak isteyenlerin güvenli liman olarak konut yatırımına devam ettiğini belirten inşaatçılar, maliyetlerdeki ve satış fiyatlarındaki artış trendinin devam etmesini bekliyor.

Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkan Vekili İrfan Aşçıoğlu “Maliyetlerdeki artışlar, bir dönem geliştiriciler tarafından karşılanabilir boyuttaydı ancak Kasım 2021’den sonra, özellikle döviz kurundaki yukarı yönlü sert hareketin etkisiyle, üretim süreçlerinde kullandığımız ürünlerin maliyetlerine doğrudan etki etti.

Betonun metreküpü geçen yıl 300 liraydı, şu an 1.500 lira. Demir 500 - 550 dolar seviyesinden 1.000 dolara çıktı, şimdi 700-750 dolarlarda...

Önümüzdeki ayı öngöremiyoruz. Hepimizin umutla beklediği maliyetlerin düşmesine dair bir beklenti, maalesef kısa ve orta vadede bulunmuyor. Arzı yapan üreticinin ciddi anlamda desteklenmesi, içinde bulunduğumuz süreci ülkemiz adına bir fırsata dönüştürebilir” dedi.

HER YIL 750-800 BİN KONUT LAZIM

Türkiye’nin her yıl 750-800 bin konuta ihtiyacı olduğuna işaret eden Aşçıoğlu “Şu an ben fiyatların düşmesini imkânsız görüyorum. Ne zaman olur. Eğer siz ciddi bir şekilde 1 milyonun üzerinde bir konut üretimi yaparsanız, ciddi bir bolluk olursa o zaman fiyatlarda bir düşüş olur.

Bizim şu anda üretmemiz lazım. Ama üretmemiz için de destek lazım. Yeterli konut üretemiyoruz” diye konuştu. Şu anki kurla 100 metrekare bir dairenin maliyetinin 3,2 milyon lira olduğunu kaydeden Aşçıoğlu, İstanbul’da yeni bitmiş bir dairede metrekare fiyatının 50 bin liranın altında olmasının mümkün olmadığını savundu.

TOKİ’nin arsa projesinde özel sektör olarak ellerinden geleni yapabileceklerini anlatan İrfan Aşçıoğlu “Sektörün belli başlı oyuncularını alıp onlara alan verip onların bitirmesi bence daha doğru olur. Bize böyle bir talep gelirse değerlendiririz. Devlet büyükleri derse ki ‘gelin burayı yapın’, yaparız. Ülke için elimizi taşın altına sokarız” dedi.

İKİ YENİ KONUT YATIRIMI, 3 BİN İSTİHDAM

Aşçıoğlu, Bahçeşehir’de butik bir proje, Ispartakule’de ise büyük ölçekte bir projeye imza atacaklarını kaydetti. Aşçıoğlu “Ispartakule’deki proje 550 - 600 bağımsız alandan oluşuyor.

Göl manzaralı, balkonlu, geniş teraslı, bahçeli ve modüler sisteme sahip 1+1’den, 4+1’e kadar farklı büyüklüklerde daire tiplerinden oluşan bir proje.

Projenin ön satışına 2023 yılı ilk çeyreğinde başlamayı hedefliyoruz” dedi. Bir diğer yatırımı, kentsel dönüşüm projesi olarak Bahçeşehir’de yapacaklarını söyleyen Aşçıoğlu, şöyle konuştu:

Yaklaşık 200-220 konutun yer alacağı özel bir projeye başlıyoruz. Herhangi bir ticari ünite olmadan, tamamı konutlardan oluşacak bu yeni projede 2+1’den başlayan daire seçenekleri sunacağız.

Projenin ön satışlarına 2023 yılı ilk çeyreğinde başlayacağız. İki projeden 5 milyar lira hasılat bekliyoruz. Gayrimenkul sektöründe yeni arzların istihdam anlamına geldiğini belirten İrfan Aşçıoğlu, “Yeni projeler ile birlikte toplamda 3 bin kişilik bir istihdam sağlamış olacağız” diye konuştu. Aşçıoğlu, inşasına yaklaşık 9 ay önce başlanan Selenium Park’ın yüzde 75’inin satıldığını dile getirdi.

Editör: Emlak Zirvesi