Akşam Gazetesi'nden Şenay Büyükköşdere'nin haberine göre, pandemiyli birlikte oluşan ekonomik konjonktür ve tedarik sıkıntısıyla birlikte konut sektöründe de fiyatlar açısından tarihin en hareketli dönemi yaşanıyor.

Sektördeki asıl sorunun arz sıkıntısı olduğunu vurgulayan Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili İrfan Aşçıoğlu, "Sektördeki eski, köklü firmalar elini değil tüm vücudunu taşın altına koymuş durumda. Ancak bu rakamların aşağı inmesi olası değil. Konutta metrekare maliyeti 30 bin liraya çıktı. Şu anda piyasada olan konutların fiyatı hâlâ uygun" diye konuştu.

Pandemi, konut sektörü için oldukça inişli çıkışlı bir dönem oldu. Satışların dibe vurduğu, zamanlar da oldu, rekor kırdığı da. Pandeminin etkileri mitti mi?

Aslında bizim için henüz bitmedi, etkileri hâlâ sürüyor. Pandemide üçüncü yıla başladık diye bakıyoruz. 2020 başındaki durgun dönemden sonra, Cumhuriyet tarihinin en düşük faizli kredisiyle konut satışında rekor kırıldı.

Ama sonrasında 2021'da tedarik anlamında sıkıntılar başladı ve dünya genelinde oluşan enflasyondan biz de etkilenmeye başladık. Hem kurdaki hem enflasyondaki artış, bir taraftan da tedarik zincirinin sekteye uğraması inşaat maliyetlerini ciddi şekilde artırdı.

İnşaatçılar olarak uzun süre o artışı absorbe ettik ama kasım, aralık aylarından sonra zam geleceğini de defalarca söyledik. "Konut alacaklar hemen alsın, fiyatlar artacak" dedik.

Peki fiyatlardaki bu ciddi artışın 'balon' olduğunu da söyleyenler var. Sizce konut piyasasında fiyat anlamında balondan söz etmek mümkün mü?

Bu uzun süredir söyleniyor aslında ama bu süreçte konut balonu olmadığını gördük. Hatta tam tersi üretime ihtiyacımız var. Bizim sorunumuz arz sorunu.

Türkiye'nin yıllık konut ihtiyacı 600 - 700 binler civarında. Fakat 2018'den sonra 400 binin üzerine çok çıkamadık ve arzda sıkıntı meydana geldi. Bu da fiyatları tetikledi. Bir de belirsizlik ortamında insanlar parası enflasyon karşısında değer kaybetmesin diye de konuta yöneldi.

Bu dönemde konuta yatırım yapmak akıllı bir yatırım mı?

Son 2 senede en fazla kazandıran yatırım aracı konut oldu. Dolardan da diğer yatırım araçlarından da fazla kazandırdı. Onun için konut için 'en akıllı yatırım, güvenli liman' diyoruz.

Şu anda da insanlar enflasyondan korunmak için konut almaya hazır, uygun konut bulursa değerlendirecek. İlk dört ayda geçen yılın aynı dönemine göre satışlarda yüzde 25 artış var.

Şu anda aslında İstanbul'da ve Türkiye'de asıl ihtiyaç sosyal konut. Sizin daha uygun fiyatlı konut yapma ihtimaliniz yok mu?

Satılabilir metrekaremizin bize maliyeti şu anda 30 bin lira. Yani bu demek oluyor ki 100 metrekare bir yer satmak istediğim zaman benim 3 milyon liralık bir maliyetim var.

Bu da bugünkü kurla hesaplanan rakam. Kur arttıkça, bu rakam da artıyor. Burada arsa payını ise yüzde 50 olarak varsayıyorum.

Yani bu rakamlarla bizim ucuz konut yapma imkanımız yok. Bizim uygun fiyatlı konut yapmamız ancak devletin ucuz arsa sağlamasıyla mümkün.

Kârdan daha fazla feragat etme ihtimali yok mu?

'İnşaatçılar çok kâr ediyor' gibi bir algı var. Belki 25 - 30 sene önce yüksek kâr marjları vardı. Artık öyle değil. Şimdi biz bir projeye başlarken aslında önümüzdeki 3 yılın belirsizliklerini de satın almış oluyoruz.

2018'den bu yana maliyetleri yansıtmamak için çok çaba sarfettik ama özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan sonra maliyetler çok arttı.

Geçen yıl 300 liraya aldığımız beton şu an 1.000 lira ve artık biz de bu artışları fiyatlara yansıtmak zorundayız. Yani konut fiyatları şu anda hâlâ ucuz. Önümüzdeki aydan itibaren fiyatların zamlanacağını söylemem gerek.

Zeytinburnu projesi ne şamada şu an?

Şu anda kabası yapılıyor. Önümüzdeki senenin sonuna doğru bitirmeyi planlıyoruz. Satışta da yüzde 70'lere ulaştık. Şu ortamda hızlı satış yapmak mı, yapmamak mı doğru, işin o kısmı da tartışılır.

Bazı firmalar ellerindeki konutları satmamayı tercih edebiliyor ama biz şöyle düşünüyoruz; sonuçta 55 yıllık firmayız. Ve amacımız konutu elimizde bekletip, en pahalı fiyattan satmak olmamalı.

Bizim amacımız müşterilerimize de kazandırmak. Nitekim geçen yıl sonunda, eylül ekimde buradan konut alanlar, 6 - 7 ayda yüzde 100 kazandılar.

Yabancı satışı var mı?

Biz Zeytinburnu projesinde hiç yabancı satışı yapmadık. Burası butik bir proje olduğu için herkes, arkadaşını, akrabasını getirdi. Kulaktan kulağa satılan bir proje oldu.

Peki ne zaman inşaatçı elini taşın altına sokup, tekrar üretmeye başlayacak?

Vallahi bizim elimiz de kafamızı taşın altında. Bizim gibi eski, köklü firmalar yatırıma devam ediyor ama maliyetlerini yönetemeyenler çekimser kalıyor.

2024'te 3 Milyon Gayrimenkul El Değiştirdi 2024'te 3 Milyon Gayrimenkul El Değiştirdi

Görünen tablo şu ki bu sene de 600 - 700 bin bandı yakalanamayacak ama satış bazında bakıldığında bence bu yıl da cumhuriyet tarihi rekorunu kırarız.

Bu sene başka proje olacak mı, çıkacak mı?

İstanbul'da anlaşmak üzere olduğumuz yerler var. Bodrum ve Çeşme de ilgi alanımıza giriyor. Sözleşmeleri imzaladığımız anda işe başlarız. Bu sene veya önümüzdeki sene, 1.000 konut daha satışa sunabiliriz diye düşünüyorum.

Durmayı düşünmüyoruz. Yurtdışında da Almanya'da ve İngiltere'ye bakıyoruz. Markamızı taşıyabileceğimiz güzel bir lokasyon olursa değerlendirmeyi düşünüyoruz.

Editör: Emlak Zirvesi