Aydınlık'ta yer alan habere göre, ücretin yüzde 50’den fazlasının vergi ve kesintilere gittiğini belirten Bakındı, “Bu kadar vergi öderseniz siz konuta nasıl para ayıracaksınız?” diye sordu.

Cemail Bakındı’nın önerisi, devletin büyük bir fon ayırarak bu işe başlaması ve gerçekten “en alttakileri” ev sahibi yapması.

‘YARI YOLDA LASTİK PATLAR’

Sosyal Konut Projesinin önemli olduğunu, ancak insanların buna ödeme yapabilmesi için şartlarının çok uygun olması gerektiğini ifade eden Bakındı, “Açıklanan şartlar uygun değil, dar gelirli bir insan, memur maaşına endeksli ödemeyi nasıl yapacak?

Kiralık Konutta E-Devlet Üzerinden Yetkilendirme Nasıl Yapılır? Kiralık Konutta E-Devlet Üzerinden Yetkilendirme Nasıl Yapılır?

Zaten büyük bir krizin içerisinde. Yarı yolda lastik patlar. Eve iki asgari ücret girse dahi insanların bu evlere ödeme yapmaları mümkün değil. İnsanlar konutlar bitmeden içine giremeyecek. Bir taraftan kira bir taraftan konut taksiti. Nasıl olacak?” dedi.

Asgari ücretteki artışlar konuttaki artışların çok gerisinde kaldı. Doğalgaz, elektrik, su, ulaşım, gıda fiyatlarındaki artışlar da üzerine eklenince, asgari ücretle çalışanların, eve iki maaş girse bile şehirde yaşamaları neredeyse olanaksız hale geldi.

Özellikle asgari ücretin yaygın olduğu hizmet sektöründe, patronlar bile kiralardan yakınmaya başladılar... Yazı dizimizde konut fiyatlarındaki artışları, beklentileri ve çözümleri ele alıyoruz.

‘DEVLET KONUT FONUNA YÜKLÜ PARA AKTARACAK’

Cemail Bakındı, önerdiği projeyi şöyle özetledi: “Devlet, konut fonuna yüklü bir miktar ayırıp kendisi yapacak ki sosyal konut amacına ulaşsın.

TOKİ evi yapıp çok ucuz fiyattan satışına başlayacak. İnsanlar içine girdikten sonra kira gibi ödeyebilir hatta kiranın bir miktar üzerinde ödeme riskini de göze alabilir…

Devlet oradan gelecek parayla da yeni konutlar yapabilir. ‘Gücü yeten alsın’ derseniz, en alttakiler alamaz. Asgari ücretle geçinecek, kira ödeyecek, bir de taksit, bu çok zor.

3 milyar - 5 milyar fon ayırmalı devlet, ne kadar çok yapılırsa o kadar başarılı olur, insanlar da kira öder gibi öderse, işte o zaman sosyal devletin gerçekleşmesinden söz edebiliriz. 100 bin konut yaparsınız, onlardan gelen taksitlerle de yeni bir fon oluşturursunuz, parayı çevirir üretken hale getirirsiniz.

Eskiden sendika kooperatiflerinde biz bunu uygulardık. Birinci etap bittiğinde konutları dağıtıyorduk, ödemeler tamamlandığında, o kaynakla ikinci etabı yapıyorduk.

Editör: Emlak Zirvesi