Gayrimenkul sektörü ve tüketiciler, düzenlenecek olan yeni konut kampanyasını bekliyor. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum ve Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Nureddin Nebati, bir süredir üzerinde çalışılan ve son şekli verilen Orta Gelirli ailelere yönelik Konut kampanyasına ilişkin detayları 4 Ocak Çarşamba günü saat 10.00’da Ankara’da yapılacak ortak basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşacak."
TOKİ Sosyal Konut Projesi sonrası yeni konut kampanyası için çalışmalar son sürat devam ediyor Yapılacak kampanya son halini alırken, Çarşamba günü açıklanması bekleniyor.
Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı kredi faizlerindeki iki farklı alternatife dikkat çekti. Özelmacıklı milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
KONUT BEDELİNE GÖRE KADEMELİ BİR FAİZ MODELİ OLUR MU?
“TOKİ yoluyla özellikle ‘İlk Evim İlk İş Yerim’ projesinin ardından orta gelir grubuna yönelik olarak planlanan yeni kredi paketinde 2023 yılı başından itibaren uygulamaların başlanması bekleniyor. Özellikle kredilerde sunulacak faiz oranlarının yüzde 1 oranının altında ve konutun değerine göre belirlenmesi mümkün olabilir.
KONUT KAMPANYASINDA FAİZLER NASIL OLABİLİR?
Bu noktada özellikle son dönemde gayrimenkul fiyat artışlarının yoğun yaşandığı illerde kademelerin ayrıca belirlenmesi fayda sağlayacaktır. Oranların 0.79 - 0.89 ve 0.99 gibi farklı kademeleri barındırması sektörel beklentilerimizdendir.
Özellikle Merkez Bankası tarafından açıklanan konut fiyat endeksi verilerine göre Türkiye geneli birim metrekare fiyat ortalaması 16 bin 500 lira seviyelerine ulaşırken, İstanbul’da bu oran 26 bin 637 lira seviyesine ulaştı.
Kredi vadesinin 10 yılın üzerinde 15 yıla çıkması bekleniyor. Hatta artan ödemeli kredi modellerinin geliştirilmesi de kredi kullanıcılarının kapsamını artırabilir.
KONUT KAMPANYASI İLK KEZ EV ALACAKLARI MI KAPSAYACAK?
Bu kredilerin kullanılmasında belli şartlar da söz konusu olabilir. Örneğin kredi kullanacak kişiler ya da aileler adına herhangi bir tapuda kayıtlı taşınmaz olmaması ya da belirli bir süre satılmaması gibi şartlar da alternatiflerde değerlendirilebilir.
‘SIFIR KONUTLAR İÇİN PLANLANIYOR’
Mevcut kredi koşullarının fiyatları yukarı çekmemesi adına özellikle sıfır konutlar için geçerli olması planlanıyor. Lakin bazı illerde sıfır konut stokunda da arz eksikliği olması nedeniyle 2. el kısmında da kredi kullanımının kolaylaştırılmasının önemli olduğunu düşünüyorum.
‘BANKA GARANTÖRLÜĞÜ MEVCUT İNŞAATLARI HIZLANDIRABİLİR’
İnşaat halinde olan konutlar kısmında ise özellikle banka garantörlüğü sağlanması mevcut inşaatların yapım sürecini de hızlandırabilir. Bu noktada özellikle sadece ikinci el kısmında da fiyat artışına neden olmamalıdır ki proje hedeflenen amacına ulaşabilsin.
KREDİ FAİZİNDE 2 ALTERNATİF BEKLENTİSİ!
Burada iki alternatif konuşuluyor. Birincisi kişinin gelirine göre, ikincisi konutun bedeline göre. Kişinin gelirine göre olan düzenleme tek başına yeterli olacak gibi gözükmüyor. O nedenle konutun değeri ve buna bağlı olarak da konutun kredi tutarı beraber değerlendirilmeli.
10 milyon TL gayrimenkul alacak bir kişi 2 milyona mı finansman ihtiyacı duyacak yoksa, 5 milyona mı? O nedenle konutun yanında bu değer üzerinde kullanılacak kredinin de belirleyici bir etkisi olmalıdır.
O nedenle benim görüşüm gerek konutun değerine bakmak gerekirse de konutun ne kadarı için kredi kullanılacak bunu değerlendirmekte fayda var.”