Haber Türk'te yer alan habere göre, özellikle son iki yıldır yaşanan fiyat artışlarının Türkiye’de konut almayı zorlaştırdığını belirten Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan, “Bunun sonucu İstanbul’da yeni bir konut almak yerine yurt dışında konut almak daha tercih edilir hale gelmeye başladı” diyor.

Global yatırımcıların, ülkeleri dışında aldığı gayrimenkuller sebebiyle dünyada oluşan piyasa büyüklüğü her geçen yıl pazarı önemli ölçüde büyütüyor.

Pazar büyüklüğü 2021 sonu itibarıyla 400 milyar doları aştı. 2022 yılında da pazarın yüzde 22 büyüdüğü tahmin ediliyor. Bu pastada en büyük payı ise; ABD, İngiltere, İspanya, Portekiz ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler alıyor.

Son yıllarda, pandemi ve küresel ekonomik krizler gibi nedenlerle gelişmiş ülkeler daha içe kapalı bir hale geldi.

Bu durum diğer ülke vatandaşlarının bu ülkelere olan dolaşımını ve oturum süreçlerini kısıtlamaya başladı. Buna karşı küresel ölçekte birçok insan gayrimenkul yatırımlarıyla birlikte verilen oturum ve vatandaşlık programlarıyla bu kısıtlamaları aşmaya çalışıyor.

Çin ve Hindistan vatandaşları gayrimenkul alımıyla sunulan vatandaşlık ya da oturum programlarını en çok tercih edenlerin başında geliyor.

Yeni vergi uygulamaları nedeniyle ABD ve Fransa vatandaşları, BREXIT sonrası AB ülkelerinde oturum elde etmek isteyen İngiliz vatandaşları son dönemde oturum ve vatandaşlık programlarına dâhil oluyor.

Türk vatandaşlarının da yurt dışında konut alma eğilimleri her geçen artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan “Yurt Dışından Taşınmaz Edinme İstatistikleri” raporuna 2020 yılında Türk vatandaşları yurt dışından 35 bin 184 adet konut satın alırken, 2021 yılında bu sayı 45 bin 789 adet oldu. Henüz son istatistik yayınlanmamakla birlikte 2022 yılında da bu rakamın üstüne çıkıldığı öngörülüyor.

Ağırlıklı olarak Yunanistan, İspanya gibi Avrupa Birliği ülkeleri ile İngiltere ve ABD gibi ülkelerde konut edinmede önemli bir hareket dikkat çekiyor.

Özellikle son iki yıldır yaşanan fiyat artışlarının Türkiye’de konut almayı zorlaştırdığını belirten Vesta Global’in kurucu ortağı Teuta Narazan, “İstanbul’da gayrimenkul fiyatları Avrupa şehirleriyle yarışıyor. Bunun sonucu İstanbul’da yeni bir konut almak yerine yurt dışında konut almak daha tercih edilir hale gelmeye başladı” dedi.

"YATIRIM VE SERBEST DOLAŞIM İÇİN TERCİH EDİLİYOR"

Yurt dışından konut almada en büyük motivasyonun yatırımları çeşitlendirmenin yanında AB ülkelerinde serbest dolaşım hakkı kazanmak olduğunu da ifade eden Narazan, “Özellikle AB ülkelerinde yapacağınız gayrimenkul yatırımı, Avrupa Birliği’nde serbest dolaşım, vatandaşlık ve yüksek kira getirisi gibi birçok avantaj sağlayabiliyor.

Bu da yurt dışında konut alımını teşvik eden unsurlar olarak dikkat çekiyor. Yüksek getirili gayrimenkul yatırımı isteyen, çocukları için iyi bir eğitim kariyeri planlayan, uluslararası yatırımlarını daha sağlıklı yönetmek isteyen Türk vatandaşları yurt dışında gayrimenkul yatırımlarına yöneliyor” diye konuştu.

Narazan’a göre tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gayrimenkul yatırımcılarının en çok ilgilendiği program da Golden Visa. AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşı için yatırım yoluyla oturma izni ve vatandaşlık hakkına sahip olma programı olarak nitelendirilen Golden Visa, İspanya, Portekiz, Yunanistan ve Malta’yı kapsıyor. Bu dört ülkede gayrimenkul yatırımı yapan bireyler oturma izni ve vatandaşlık alabiliyor. Program sadece AB ülkelerinde değil, 150’den fazla ülkeye vizesiz seyahat imkanı tanıyor.

PORTEKİZ İÇİN ZAMAN DARALIYOR

Golden Visa uygulaması, Avrupa’yı derinden sarsan ekonomik krizin etkilerini hafifletebilmek için başladı. İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi krizden ciddi ölçüde etkilenen ülkelerin gayrimenkul pazarını hareketlendirmek hedefleniyordu.

Son dönemde ise Golden Visa’nın emlak sektöründe spekülasyon yarattığı gerekçesiyle bazı ülkelerin bu uygulamayı gözden geçirmesi dikkat çekti. Portekiz'in bu ülkelerin başında geldiğini belirten Teuta Narazan, “Golden Visa’yı askıya almaya hazırlanıyorlar. Türk vatandaşları için Portekiz’deki yatırım fırsatlarından yararlanabilmek ve Golden Visa alabilmek için birkaç hafta gibi kısa bir süre kaldı. Portekiz’deki fırsatları kaçırmamak için potansiyel yatırımcıların acele etmesi gerekiyor” dedi.

81 İlde Uygun Fiyatlı Konutlar Geliyor 81 İlde Uygun Fiyatlı Konutlar Geliyor

"TALEPTE YÜZDE 40 ARTIŞ OLDU"

Narazan, Portekiz'de uygulamanın sona ermesinin beklenmesi ve Türkiye'de kira artışına tavan uygulaması getirilmesi nedeniyle son dönemde talepte yüzde 40 artış olduğunu kaydetti.

Editör: Emlak Zirvesi