Haber Global'de yer alan habere göre, pandemi döneminde zorunlu olan evden çalışma uygulamaları birçok sektörde ofis kullanımını neredeyse sıfıra indirdi.

Bu durum tüm dünyada ofis ve ticari gayrimenkul yatırımlarını gözden düşürdü, bu alanda fiyatlar çakıldı. Uluslararası raporlama kuruluşları ticari gayrimenkuldeki düşüşü 2023 yılında yüzde 54 olarak kayıtlara geçirdi.

Ancak bu alanda geleceğe yönelik olumlu tahminler var. İngiltere merkezli küresel bir emlak kuruluşu olan Knight Frank'ın 2024 yılına yönelik beklentilerin yer aldığı raporuna göre ticari gayrimenkul, bir yatırım aracı olarak geri dönüyor.

İzmir Emlak Kulübü Başkanı, gayrimenkul uzmanı Rıdvan Akgün'e göre ticari gayrimenkulde yeni trend ise lüks ofisler oldu.

ŞİRKETLER KEPENK İNDİRDİ

Ticari gayrimenkullerde özellikle pandemiden sonra düşüş trendi başladığını vurgulan Rıdvan Akgün şunları söyledi:

“İzmir'de, İstanbul'da ve Türkiye genelinde ticari gayrimenkulde metrekarelere baktığınız zaman çok fazla bir düşüş görüyorduk. Ticari gayrimenkule yatırım yapan şirketler de kepenk indirmeye başlamıştı.

Son zamanlarda ise dünya ölçeğinde baktığımızda ticari gayrimenkullerin borsa açısından da yatırımcı bulduğunu ve fonlar oluşturulduğunu görüyoruz. Bu heyecan Türkiye'de de son yıllarda oluştu. Özellikle prestijli ticari gayrimenkul üreten firmalar prestijli yerlerde yatırımcısını cezbetmeye çalışıyor.”

Ev Sahibi ve Kiracı Anlaşmazlıklarında Arabuluculuk Etkili Olmadı Ev Sahibi ve Kiracı Anlaşmazlıklarında Arabuluculuk Etkili Olmadı

LÜKS OFİSE AKIN VAR

Bu yükselişi gören firmaların lüks ofis üretimine yöneldiğini belirten Akgün, şu bilgileri paylaştı:

“Son dönemde İzmir'e baktığımız zaman 5, 6 Türkiye ölçekli gayrimenkul firmasının ticari gayrimenkule yöneldiğini görüyoruz.

Bununla ilgili fonlar oluşturmaya başladılar. Ticari gayrimenkullerin satılmaması, elde kalması, konut fiyatlarının artması bu alanda çalışan firmaları durdurmuştu.

Ama bugün gelinen noktada talebin patlaması, lüks ofis tercihlerinin çoğalması, sokak aralarında bireysel müteahhitlerin yaptığı binalar yerine prestijli ve lüks lokasyonlarda ofislere talebin artması durumu değiştirdi.

Ticari gayrimenkul tüm Türkiye'de yükseliş trendinde. Dükkan ve ofis fiyatları düşerken konut fiyatları yükselişteydi. İnsanlar parasını konuta yatırıyordu ama artık durum değişti.

İnsanlar paylı satışlarla da parasını ofis ve dükkana yatırmaya başladı. Yatırımcılar konsorsiyum oluşturup yüksek fiyatlı ticari mülk satın alma eğilimine girmiş durumdalar.”

FONLAR OLUŞTURULDU

Gayrimenkul firmalarının oluşturduğu fonların nasıl çalıştığıyla ilgili bilgi veren Akgün, “Telaşa düşen inşaat firmaları ellerinde kalan konutlara alıcı bulamadıkları için, bankaların yüksek faiz uygulamasıyla birlikte ellerindeki parayı fona çevirdi. Kalan gayrimenkulleri de bu fonlara aktardılar.

Gayrimenkullerin enflasyon karşısında artışıyla bankanın verdiği mevduat faizinden daha fazla kar ettiği görüldü. Bununla ilgili temettüler de oluşturmaya başladılar. İzmir'de büyük bir firma çok yakın zamanda böyle büyük bir fon oluşturdu. İlgi çekmeye de başladı" dedi.

TEKRAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

İstanbul'daki durumla ilgili bilgi veren İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, pandemi ile birlikte kiralık ve satılık ofis piyasasının yüzde 60 oranında düştüğünü ancak özellikle geçen yıl artış olduğunu söyledi.

Aşa, “Biz pandemi ile birlikte ofis piyasasındaki düşüşü görüp, bu ofislerin konuta dönüştürülmesi çağrısında bulunmuştuk. Ancak sonra tekrar yükseliş başladı. Özellikle geçen yılın son birkaç ayına ait veriler bize artışı gösterdi. Bu yılın başından itibaren ise genel olarak emlak piyasasında düşüş yaşanıyor” dedi.

Editör: Emlak Zirvesi