Temmuz ayı konut satışlarına ilişkin açıklandı. Temmuz ayında satışların bir önceki aya göre yüzde 40’a yakın, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,9 düştüğü izleniyor.
Ocak-Temmuz döneminde yıllık artışın yüzde 24 olduğunu düşünürsek, Temmuzda sert bir gerileme olduğunu görebiliriz.
Temmuz ayında birleştirilen uzun bayram tatilinin bunda bir etkisi mutlaka vardır ama Haziran hariç Nisan ayından bu yana aylık bazda düşüş olduğunu, Temmuzda bunun güçlendiğini dikkate alacak olursak önümüzdeki aylarda ana eğilimin düşüş yönünde olacağını öngörebiliriz.
Konut fiyatlarında son bir yıllık reel artış yüzde 47
Aslında çok yüksek olan negatif reel faizler nedeniyle yerli yatırımcı için hisse senedi piyasası ile beraber konut sektörü çok önemli bir alternatif olmaya devam ediyor.
Haziran ayı verilerine göre konut fiyatları son bir yılda nominal yüzde 160, reel yüzde 47 artmış durumda.
Artış oranı son bir yıllık kur artışının da üzerine çıktığı için döviz bazında da yüzde 30 civarında bir değerlenme olmuş görünüyor.
Hem yaşanan yüksek enflasyon ile alım gücünde ortaya çıkan düşüş, hem de fiyatların geldiği seviye talebi düşürmeye başlamış görünüyor.
İnşaat maliyetlerinin yıllık yüzde 107 arttığı bir ortamda, önümüzdeki süreçte konut fiyatlarında TL bazlı nominal düşüşler çok sınırlı kalabilir fakat kurlardaki hareketlenme oranına bağlı olarak döviz bazında daha yüksek düşüşler görülebilir.
Konutta servet etkisi
Konut fiyatlarındaki artış, güçlü bir servet etkisi de yaratarak iç talebe destek verdi. Önümüzdeki süreçte bu etkinin azalması durumunda iç talebe de olumsuz yansımaları olacaktır.